Joggetur med dobbel meining

Ploggar - Klikk for stort bilete

Har de høyrt om den nye, store treningstrenden "plogging"? Ein ploggar er ein som joggar, men plukkar med seg bosset ein finn på vegen.

Det heile starta i Sverige for to år sidan. Sidan har fenomenet spreidd seg, og under emneknaggen «plogging» på Instagram  deler fleire tusen folk frå heile verda no dei nye treningsrutinane sine.

 

"Do good, feel good"

I tillegg til at ein får trening frå jogginga, legg ein inn litt ekstra knebøy og plukkar det ein ser langs ruta. Tipset er å alltid ha ein pose i lomma, så er ein beredt om noko skulle dukke opp.


Plogging kan vere ein fin måte å få trening med meining på. Her gjer ein noko konkret og positivt som gagnar oss alle, samstundes som ein får mykje aktivitet.

 

Vi kan alle bidra

Naturvernforbundet applauderer den veksande trenden med plogging: "Det kan ta opp til 20 år for ein handlepose og 450 år for ei plastflaske å verte broten ned i naturen. Men all plast blir til mikroplast og forsvinn aldri heilt".

 

Her er nokre tips frå www.naturvernforbundet.no vi alle enkelt kan følge for å ta vare på naturen:

 1. Sporløs ferdsel

Vi kan bevare naturen ved sporløs ferdsel. Dette betyr at vi ikke etterlater noe i naturen. Vi forstyrrer ikke dyrelivet og tråkker ikke på planter i naturen. Sand og grus er fint underlag for bål. Ta med deg søppel hjem.

 1. Rydd vekk søppel i naturen

Ser du noe søppel som ikke kan brytes ned i naturen? Ta det med og kast det i nærmeste søppelkasse! Søppel kan hindre plantevekst og er farlig for dyr å svelge!

 1. Bli med på strandryddedagen

Hjelp til med å bekjempe forsøpling av havet. Strandryddedagen arrangeres hvert år, og er et miljøprosjekt i regi av Hold Norge rent. Mer informasjon finner du på ryddenstrand.no.

 1. Bekjemp fremmede planter

Norsk natur har fått en ny utfordring med innvandring av skadelige fremmede planter. Ser du en fremmed art som er i ferd med å innta et naturområde; hjelp til ved å luke den! Mer info om fremmede arter finner du på artsdatabanken.no

 1. Lag fuglekasser

Flere fugler er avhengige av gamle hakkespetthull eller andre naturlige hullrom for å hekke. Etterspørselen etter ledige reirhull er større enn hva som er tilgjengelig, så om man henger opp en fuglekasse er det gode muligheter for å få fugl i den. Her finner du hvordan man lager en fuglekasse.

 1. Bli birøkter

Bier er uhyre viktig for de fleste plantearter. Store tap av bier er meldt verden rundt på grunn av insektmiddel, sykdom og menneskelige inngrep. Du kan hjelpe til med å pleie bier, og øke tallet på våre små stripete venner. Man får også naturlig nok en honning-gevinst.. nam. Mer info finner du på bybi.no og norges-birokterlag.no. 

 

 

Publisert av Ingrid Marie Rekdal Hjelle. Sist endra 09.04.2018
Fann du det du leitte etter?
 
 • TelefonBilde 70 16 59 00
 • PostboksBilde Øyravegen 11, 6240 Ørskog
 • Besøksadr: Rådhuset
 • Komm.nr 1523
 • Org.nr 864978932
Login for redigering